De grootste vijanden van de computer
De grootste vijanden van de computer zijn wellicht stof en warmte. Er zijn twee grote redenen waarom een computer aan de binnenkant na verloop van tijd verandert in een echte stofbak. Ten eerste is er de statische electriciteit die als een echte magneet werkt op stofdeeltjes, en ten tweede is er de airflow van de computerkast die lucht van buiten de kast aantrekt, die lucht doorheen de kast jaagt en die (verwarmde) lucht er langs de achterkant weer uit blaast. Die twee gegevens samen zorgen ervoor dat een computer soms al na enkele maanden een echte stofbak is binnenin. Dat stof verhindert de afvoer van warmte en zorgt ervoor dat ventilatoren soms veel te veel lawaai maken of zelfs helemaal vastlopen.
Warmte die niet afgevoerd wordt is nefast voor uw hardware en de prestaties van jouw coputer. Eén van de onderdelen die daar heel wat last van hebben is de processor. Het hart van de computer kan heel warm worden en daarom staat er ook zo een groot koelblok op de processor. Wanneer dat koelblok en de ventilator vol stof zitten wordt de processor heel warm en in sommige gevallen zorgt dat ervoor dat de computer instabiel wordt. Heb je last van het onverklaarbaar uitvallen van de computer (vooral wanneer de pc intensief aan het werk is) dan is er een grote kans dat jouw processor te warm wordt.
Merk op dat ook op de chip op de videokaart heel warm kan worden en ook voorzien is van een koelblok en een ventilator. Valt jouw pc bijvoorbeeld uit bij het gamen, kijk dan ook zeker de ventilator van de videokaart na.
Is jouw computer ook één grote stofbak binnenin, volg dan volgende tips om hem weer kraaknet te maken binnenin.
- Ontkoppel de computerkast en open de computerkast.
- Om aan de onderdelen van een computerkast binnen te werken, draag je best een antistatische polsbandje. Heb je dat niet, raak dan eerst de verwarming of een ander groot metalen voorwerp aan vooraleer je aan de slag gaat.
- Gebruik geen stofzuiger om het stof binnenin op te zuigen. De statische elektriciteit van de stofzuiger kan jouw moederbord of andere onderdelen beschadigen.
- Gebruik een busje perslucht om het stof uit de computerkast te blazen. Houdt het busje met perslucht altijd mooi recht!
- Houd de ventilatoren binnen de pc vast met jouw vinger en blaas zo het stof eruit. Laat de ventilatoren niet draaien terwijl je het stof eruit blaast en laat de ventilatoren zeker niet tegen de richting in draaien !!
- Sommigen gebruiken een compressor om de kast uit te blazen. Toch moet je heel goed opletten. De meeste compressoren bevatten olie en de uitgeblazen lucht bevat soms hele kleine oliedeeltjes. Het spreekt voor zich dat die niet op het moederbord of de computeronderdelen thuis horen !
- Blaas niet met je mond. Ten eerste is het bijna onbegonnen werk en ten tweede is uitgeademde lucht vochtig en niet goed voor het moederbord of andere onderdelen.
- Vergeet de voeding van jouw computer niet uit te blazen. Voedingen gaan dikwijls stuk door oververhitting (soms een gevolg van een opeenhoping van stof binnenin de voeding)
- Maak ook de koelblokken en/of ventilatoren van de chipsets van het moederbord proper.
- Sluit de kast en koppel de kabels terug aan.
Laptops zijn nog gevoeliger voor hitte dan desktopcomputers. Door de smalle behuizing en kleine ventilatoren kan de temperatuur binnenin een laptop hoog oplopen. Leg de laptop maar eens op jouw schoot terwijl je aan het werken bent, je zal het wel merken. Het openen van een laptop is niet zo evident (soms speciaal gereedschap nodig) en dat laat je dan beter over aan de computerhandelaar in jouw buurt. Een laptop met propere ventilatoren binnenin werkt niet alleen stabieler, hij is ook stiller en de levensduur daat erop vooruit !!
Het spreekt voor zich dat u steeds uiterst voorzichtig moet zijn bij het zelf schoonmaken van een computerkast. Vermijd het aanraken van onderdelen en voelt u zich niet zeker, laat het dan over aan de computerhandelaar of iemand die er meer ervaring mee heeft.
Als je dit bericht interessant vond, voel je dan vrij om een reactie te geven of jezelf in te schrijven en nieuwe berichten te lezen in jouw favoriete RSS-reader.
Reacties
No comments yet.
Leave a comment