TCP/IP limiet – meerdere verbindingen tegelijkertijd

Na verloop van tijd gebruik je en installeer je heel wat toepassingen op jouw computer en die moeten allemaal wel eens verbinding maken met het internet, denk maar aan jouw antivirus (nod32), skype, msn, firefox, internet explorer, ActiveSync, …  Vooral tijdens het opstarten viel het me op dat het soms wel heel lang duurde vooraleer bepaalde programma’s een teken van leven gaven.  Een kijkje in het logboek van XP bracht verheldering. In het systeemlogboek vond ik de vermelding TCPIP terug, met een uitroepteken.

“TCP/IP heeft de beveiligingslimiet bereikt van het aantal gelijktijdige verbindingspogingen via TCP.”

In Windows XP wordt vanaf Service Pack 2 de limiet van het aantal gelijktijdige verbindingen op 10 geplaatst.  Op een bepaald moment (vooral bij het opstarten) wil de pc meerdere verbindingen tegelijkertijd openen en daar wringt het schoentje.  Bepaalde programma’s moeten wachten op een verbinding en zorgen voor vertraging.  Het aanpassen van de limiet is niet zo eenvoudig, er bestaat geen eenvoudige register-aanpassing om dit probleem op te lossen.

De oplossing is er wel in de vorm van een aangepast tcpip.sys bestand dat je hier kan downloaden. Het programma opent een DOS-venster en geeft je de keuze om het aantal verbindingen in te stellen en vervangt dat het huidige tcpip.sys bestand door een aangepaste versie.  De limiet instellen op 50 leek me niet overdreven.  Daarna wordt een backup genomen van het huidige tcpip.sys-bestand (tcpip.sys.original) en wordt een nieuw (aangepast) tcpip.sys bestand weggeschreven in de map C:\Windows\system32\drivers.

Bij het vervangen van het bestand geeft Windows XP wel de melding dat de originele cd geplaatst moet worden omdat er een systeembestand overgeschreven zal worden. Natuurlijk willen we het oude systeembestand niet herstellen en we annuleren de melding en herstarten de pc.

Het herstarten van de pc loopt nu iets vlotter 🙂

Als je dit bericht interessant vond, voel je dan vrij om een reactie te geven of jezelf in te schrijven en nieuwe berichten te lezen in jouw favoriete RSS-reader.

Reacties

ik kan hem niet downloaden vanwege een mogelijke virus

Leave a comment

(required)

(required)