Geschiedenis Internet Explorer volledig verwijderen

Wanneer je met verschillende mensen een computer gebruikt is privacy niet zo vanzelfsprekend. Je hebt net een uurtje gesurft op het internet dan is het soms wenselijk dat anderen niet weten welke sites je bezocht hebt. Elke gebruiker van Internet Explorer weet dat hij via extra – internetopties de browsegeschiedenis (tijdelijke internet bestanden, sites, cookies, formuliergegevens, wachtwoorden) kan verwijderen. Zo kan niemand nog achterhalen welke sites je bezocht hebt … maar dit klopt niet helemaal.

Internet Explorer houdt een lijst bij van alle bezochte sites in een bestand met de naam index.dat. Die lijst zou gebruikt worden voor de Functie AutoAanvullen. Dit bestand kan echter niet zomaar geopend worden in een teksteditor, en bijgevolgd kan je die sites niet zomaar verwijderen uit het index.dat bestand.

Een eerste mogelijkheid is om het bestand index.dat te zoeken op jouw pc en dat handmatig te verwijderen. Internet Explorer maakt immers automatisch een nieuwe index.dat aan bij het opstarten. Als je jouw pc laat zoeken naar de index.dat-bestanden moet je eerste de verborgen bestanden laten weergeven en zal je zien dat er eigenlijk meerdere index.dat bestanden zijn (één voor sites, één voor cookies en één voor de cache). Daarenboven maakt ook de Office Suite haar eigen index.dat-bestand om de recente documenten te bewaren. Omslachtig dus. Er is echter een eenvoudiger oplossing.

Om Internet Explorer echt niets meer te laten herinneren komen we terecht bij het gratis programma Index.dat Suite. Dit programma zoekt automatisch alle index.dat-bestanden, kan de inhoud van die bestanden weergeven en kan die ook verwijderen. Je zal ervan versteld staan hoe groot zo’n bestand kan worden, … in mijn geval telde de index.dat reeds meer dan 4MB. Met het programma kan je eenvoudig de inhoud ervan bekijken (merk op dat het lang duurt alvorens de volledige inhoud van het bestand te kunnen bekijken! Wat een lijst!) . Klik daarvoor rechts op één van de gevonden bestanden, kies View File Content en gebruik de interne viewer. Om alle bestanden te verwijderen kies je bovenaan Generate File en dan worden alle index.dat-bestanden bij de volgende herstart mooi verwijderd (er wordt wel een backup geplaatst in de map van het programma). Merk op dat er in het menu bovenaan bij Tools ook een optie zit om een herstelpunt (Create Restore Point) aan te maken, wellicht niet onverstandig mocht er alsnog iets mislopen bij het herstarten!

Als extra kan je het programma ook een grote cleanup laten doen van jouw temp-mappen en zelfs van tijdelijke registervermeldingen. Ga daarvoor naar ToolsCleanupClean Them All (F5).

Zo, nu wordt het wel heel moeilijk (om niet te zeggen onmogelijk) om via jouw pc nog te achterhalen naar welke sites je gesurft hebt. Je vindt het programma hier.

Als je dit bericht interessant vond, voel je dan vrij om een reactie te geven of jezelf in te schrijven en nieuwe berichten te lezen in jouw favoriete RSS-reader.

Reacties

Hmm, en wat dacht je van je DNS historie?
Type voor de gein maar eens in op de Windows commando prompt het volgende: ipconfig /displaydns

Et voila de bezochte websites van de laatste tig uren.
Zelfs als alle .dat bestanden verwijderd zijn…

leuke tip
thx
maar wellicht zijn deze allemaal verwijderd bij een herstart
wat van die index.dat niet gezegd kan worden

Zeer interressante info. Alleen heb ik een klein probleem: ik vind de downloadsite wel, maar niet de downloadlink.
Help mij!

Groetjes,

CF CSC

Ik kom wel bij de site Index.dat terecht. Maar dan????
Kun je mij een precieze route geven om mijn doel te bereiken zodat mijn geschiedenis van mijn internet Explorer verdwijnt?
Ani

dit is de directe link naar het programma
opstarten en index.dat verwijderen
http://support.it-mate.co.uk/?mode=Products&act=DL&p=index.datsuite&g=idsuite_noins.zip

Ja

hallo ik ben dit programma aan het uitpuzzelen maar kom er niet uit,hoe kan ik nou dit programma al mijn index dat laten zoeken,welke knop moet ik dan aanklikken en daarna wil ik alles verwijderen hoe doe ik dat.en die back up wordt daat alles in bewaard??zo ja dan kun je toch ook alles weer terughalen of zie ik dat verkeerd B.V.D

hoe mijn surfgeschiedenis verwijdereen

Leave a comment

(required)

(required)