Java installaties opruimen

java_button Wanneer je op het internet surft heb je zonder twijfel de Java Virtual Machine van Sun nodig om java-applicaties en Java-toepassingen te kunnen gebruiken.  We kennen de Java Virtual Machine (Java VM of JVM) ook als Java JRE (Java Runtime Evironment). Sun raadt uit veiligheidsoverwegingen aan om altijd de laatste Java-versie te gebruiken! Het vreemde aan de zaak is dat bij het installeren de oude Java-installaties niet verwijderd worden.  Dit kost je heel wat ruimte op jouw harde schijf (dikwijls meer dan 100 MB per installatie) en eigenlijk heb je die oude versies helemaal niet meer nodig omdat de nieuwe versie altijd oudere applets ook kan openen.

Kijk eerst na of je wel de laatste versie van de JVM gebruikt.  Ga daarvoor naar start – instellingen – configuratiescherm – Java Control Panel. Hier kan je kijken welke versie je gebruikt en kan je automatisch updaten naar de nieuwe versie. (en wordt de oude niet verwijderd).  Een andere manier is surfen naar http://javatester.org/version.html en daar zie je in het oranje kader welke versie je precies gebruikt.  Vergelijk dat met deze pagina en je weet of je moet updaten of niet. Opmerking: bij het installeren van de nieuwe versie krijg je de mogelijkheid om ook het gratis pakket OpenOffice te installeren, niet aanvinken als je dat niet wenst natuurlijk.

Het verwijderen van een oude Java-versie kan heel eenvoudig via Start – Instellingen – Configuratiescherm – Software. Daar kies je de oude versies en kies je verwijderen.  Zo heb je weer wat extra ruimte op jouw harde schijf.  Je laat natuurlijk de laatste versie staan 🙂

Java_installaties

Heel wat computers hebben nog verschillende Java-installaties staan op hun computer en je werkt veel sneller en eenvoudiger met een programma dat jouw jouw systeem controleert en dat de oude versies automatisch verwijderd. Dit tooltje heet JavaRa.  Het programma is heel eenvoudig in gebruik.  Download het hier.

JavaRa

Met dit programma kan je automatisch controleren of jij de nieuwste JVM-versie hebt (via Jusched.exe of via de website), je kan de oude versies automatisch laten verwijderen en bij de extra opties kan je ervoor kiezen om de onnodige JRE-bestanden te verwijderen, de Java-updater (jusched.exe) niet automatisch te laten opstarten, JavaRA te laten updaten of het JavaRa-logbestand te verwijderen.  Een echte aanrader dus, die JavaRa.

Als je dit bericht interessant vond, voel je dan vrij om een reactie te geven of jezelf in te schrijven en nieuwe berichten te lezen in jouw favoriete RSS-reader.

Reacties

Bij mij staan ze ook bij Add or Remove Programs maar ik kan ze niet verwijderen dan blijven ze gewoon staan.

En wanneer ik java opnieuw download staat er dat ik java al heb dus kan ik het ook niet instaleren.
En ik kan nog steeds geen java programma’s openen graag informatie hierover via mijn mail.

Leave a comment

(required)

(required)