Facebook en myspace virus (koobface) verwijderen

koobface

De Koobface-worm (een anagram van facebook) valt gebruikers van social networking sites als facebook en myspace lastig.  De worm zendt ongemerkt boodschappen en links naar de andere gebruikers van facebook en myspace.  De boodschappen of berichten bevatten links naar leuke Youtube-filmpjes (bijvoorbeeld: “”Paris Hilton Tosses Dwarf On The Street”).  Wanneer de gebruiker op die link klikt krijgt hij een foutboodschap te zien met de melding dat er een update (of codec) nodig is om het flashfilmpje te kunnen bekijken.  Argeloze gebruikers downloaden de valse update en net die valse update (codecsetup.exe) bevat de worm.

De Koobface-worm zorgt ervoor dat hij vanzelf start bij het opstarten, hij zoekt daarna naar cookies van sites als myspace en facebook, rommelt wat met het gebruikersprofiel van de gebruiker en voegt er de valse links aan toe.  Zo kan het natuurlijk snel gaan als je heel wat vrienden hebt die actief zijn op facebook.

Gelukkig geraak je de worm ook snel terug kwijt.  Een goede virusscanner laat de worm al van bij de start geen kans, maar mocht je de worm toch al beet hebben, dan verwijder je hem zo snel:

  1. Download MalwareBytes’ Antimalware hier of hier
  2. Dubbelklik op mbam-setup.exe om het programma te installeren.
  3. Zorg ervoor dat er een vinkje geplaatst is voor Update Malwarebytes’ Anti-Malware en Launch Malwarebytes’ Anti-Malware, Klik daarna op “Finish“.
  4. Indien een update gevonden werd, zal het die downloaden en de laatste versie installeren.
  5. Wanneer het programma volledig up to date is, selecteer “Perform Quick Scan”, daarna klik Scan.
  6. Het scannen kan een tijdje duren, dus wees geduldig.
  7. Wanneer de scan voltooid is, klik OK, daarna “Show Results” om de resultaten te zien.
  8. Zorg ervoor dat daar alles aangevinkt is, daarna klik: Remove Selected.
  9. Na het verwijderen zal een log openen en zal er gevraagd worden om de computer opnieuw op te starten.

Veel wormvrij plezier nog op facebook en myspace.

koobface_worm

Als je dit bericht interessant vond, voel je dan vrij om een reactie te geven of jezelf in te schrijven en nieuwe berichten te lezen in jouw favoriete RSS-reader.

Reacties

[…] Facebook en myspace virus (koobface) verwijderen […]

Leave a comment

(required)

(required)