ODF-plugin voor Microsoft Office

Eerst en vooral: wat is ODF?  ODF staat voor Open Document Format for Office Applications.  Het is een open standaard voor het bewaren en/of uitwisselen van tekstbestanden, rekenbladen, grafieken en presentaties. Het wordt reeds als standaard gebruikt in OpenOffice (gratis Officepakket) en wordt aanzien als de vervanger van de alombekende Microsoft-formaten .doc (word-documenten), .xls (Excel-documenten) en .ppt (Powerpoint-documenten). Zowel in België als in Nederland wordt het formaat officieel (door de overheid) herkend als standaard om documenten uit te wisselen.

Waarom een OpenDocument-formaat?
Het antwoord op die vraag is heel eenvoudig.  Nemen we bijvoorbeeld de overheid.  De overheid biedt meer en meer mogelijkheden aan via het internet om documenten te downloaden en te gebruiken.  Maar wat als je een document wil downloaden dat beschikbaar gesteld wordt als Worddocument (.doc) en je hebt helemaal geen Office-versie op jouw computer om het document te openen en/of te bewerken (in te vullen)?  Waarom dan geen formaat gebruiken dat universeel is? Zo kan je om het even welk programma (gratis of niet) gebruiken om de bestanden te openen en/of te bewerken …

Tot op heden was het niet mogelijk om in dit universeel formaat op te slaan vanuit Microsoft Office.  Microsoft belooft de ODF-standaard volledig te ondersteunen vanaf Office 2007 Service Pack 2 maar dat zou pas in 2009 beschikbaar zijn.

Om alsnog het ODF-formaat te kunnen gebruiken in Microsoft Office kan je de ODF-plugin van Sun downloaden die je toelaat om met Microsoft Office ODF-bestanden te openen, te wijzigen en te bewaren. De plugin kan je hier downloaden. De plugin integreert zichzelf in jouw Office 2000, XP, 2003 of 2007 pakket en komt tevoorschijn in de dialoogvensters van openen en opslaan.

Wellicht zal het gebruik van het ODF-bestandsformaat toenemen in de toekomst en zullen de overbekende extensies .doc, .xls, .ppt, .mdb een concurrent krijgen.  Een overzicht van de meest gebruikte ODF-extensies met daarnaast de overbekende Microsoft Office-extensies.

.doc (Microsoft Word) .odt (Open Document textfile)
.xls (Microsoft Excel) .ods (Open Document Spreadsheet)
.ppt (Microsoft Powerpoint) .odp (Open Document Presentation)
.mdb (Microsoft Database) .odb (Open Document Database)
Andere bestandsextensies:
.odc (grafiekbestanden, Open Document Chart)
.odi (afbeeldingen, Open Document Image)
.odg (vectortekening, Open Document Graphic)
.odf (formule of wiskundige vergelijking, Open Document Formula)

Als je dit bericht interessant vond, voel je dan vrij om een reactie te geven of jezelf in te schrijven en nieuwe berichten te lezen in jouw favoriete RSS-reader.

Reacties

[…] prestaties van het Office Pakket (zoals sneller starten Outlook 2007)

Leave a comment

(required)

(required)